mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenshoppingwandelenfietsenmuseaovernachtenanker

Fietsroute - 1 Langs de Zeeuwse Zilte bronnen rond Yerseke - 20,3 km

Deze prachtige 20,3 kilometer lange fietsroute voert je deels langs de havens van Yerseke, de Oosterschelde oevers en prachtige stukken oudland, met een ongerepte eeuwenoude structuur en bijzondere vogelsoorten. Tot slot maak je kennis met Yerseke en de Yersekse oesterputten.

Wil je het helmaal compleet ervaren, boek dan vooraf, of aansluitend een rondleiding over de oesterputten. Nog leuker is het om een ronleiding inclusief een oesterproeverij te boeken.

Heb je een leuke foto gemaakt onderweg en wil je die delen met de gebruikers van de route? Klik dan hier!

© Stichting Tourist Info Yerseke. Niets van deze uitgave mag zonder toestemming van maker van deze route (Stichting Tourist Info Yerseke) vermenigvuldigd, gekopieerd of op welke andere wijze openbaar gemaakt worden. De maker is niet voor verantwoordelijk voor eventuele onjuisteheden of onvolledigheden en/of de gevolgen daarvan.

 

2. Over de Kettingweg naar Meerpaalweg

Fietsroute 1

restaurant  Brasserie het Kaaigat
A
ls je voor Brasserie 't Kaaigat rechts gaat, kun je indien het hek open is over de dam tussen de 2 kavens fietsen. Op het einde van die dam heb je een schitterend uitzicht over het oostelijke deel van de Oosterschelde. Bij helder weer zie zelfs de grote kranen van de containerterminal in Antwerpen.

3 Meerpaalweg optie: over de havendam langs de kotters

Fietsroute 1

Frisia2Als je hier rechts gaat kom je langs de aanlegsteiger van Fiets - voetveer Yerseke - Gorishoek, die wordt uitgevoerd met de Frisia 2. Check de afvaartijden hier.

Verder kom je langs de rondvaart- en verhuurboten aan de rechterzijde en aan het einde liggen de authentieke (oester)kotters.
Van een aantal werd de kiel al rond 1910 - 1920 gelegd. Op het einde van de dam tussen de twee havens begint de dijk, die is alleen toegangkelijk voor voetgangers.
Draai hier om, dan zie je aan de rechterkant de moderne kottervloot en een doorkijkje naar de scheepswerf en de grootste haven, de Juliana haven.


kotters mosselkotter YE161 DSC 3496 900Kotters overig Dek Tobbers 2 900

Sla rechts af naar Ankerweg

Fietsroute 1

Leuk detail; vlak voor je naar rechts afslaat zie de opslag van nieuwe "bakens". Deze worden door de vissers gebruikt om de contouren van het door hun van de staat gehuurde perceel af te zetten. Je ziet dat er verschillende lengtes en soorten zijn. Dit heeft maken met de diepte van het perceel wanneer het hoog water is. Ook dan moet het baken een aantal meters boven water steken.

6. Mosselmannetje met prachtig uitzicht

Fietsroute 1

Geniet hier van het prachtige uitzicht. Een heel mooi panorama van rechts de haven met de kotters, overgaand in een ruime blik over de mosselverwerkende bedrijven, de koeltorens van Doel (B), de containerkranen van de Antwerpse havens, de windmolens op de Oesterdam, de bakens op de percelen en wellicht vissende Yersekse kotters en op het voorliggende eiland Tholen zie je de karakteristieke watertoren van Scherpenisse.

Hierna volg je het fietspad aan de Oosterscheldezijde naar routepunt 7

9. Sla rechts af

Fietsroute 1

Vlak voor je rechtsaf gaat zie je op de parkeerplaats voor fietsen een informatiezuil van Nationaal Park Oosterschelde met veel info over de Oosterschelde.

10. Damse strandje. Rechts af en dan de Oosterscheldedijk over

Fietsroute 1

Hier is het plaatselijke strandje, het Damse strandje . In de zomer komen de Yersekenaren hier verkoeling zoeken in het heldere zilte Oosterschelde water. Bij eb zie je hoe ver het water zich terug trekt.

11. Breedsendijk volg fietspad over de dijk en houdt rechts aan.

Fietsroute 1

Als je weer aan de landzijde van de dijk bent, wordt je aan de rechterzijde getrakeerd op een schitterend stuk oud land van de Yerseke Moer. Hier zie je hoe het landschap er eeuwen geleden uitzag. Volg het prachtige stuk van de binnendijk, met aan beide zijden mooie rijen bomen tot aan de T-splitising.

12. Sla rechts af op de T-splitsing, richting radarpost-gebouw

Fietsroute 1

Op de toegangsweg naar het gebouw van de Radarpost Wemelinge kijk je uit over de wijdse Oosterschelde, je ziet de binnenschepen het Kanaal door Zuid-Beveland in- en uitvaren. Het kanaal en daarmee ook de Oosterschelde is een belangrijke verbindsroute voor de scheepvaart. Daar waar de Oosterschelde over gaat in het kanaal staat loopt een heel sterke stroming, waar de schippers van vaartuigen goed rekening mee moeten houden.

14. Kaarsweg - de bronnen van Sas -

Fietsroute 1

Kaarsweg. Hier vindt je de "Kwelwaterbronnen van Sas". een opmerkelijk fenomeen, zelfs een deel van de plaatselijke bewoners weet niet van het bestaan af.
We bedoelen hiermee, dat er bij vloed (hoog water) op honderden meters van de Ooosterschelde water uit de Oosterschelde in de sloten van het natuurgebied naar boven komt.
Je kunt de bronnen herkennen aan de cirkelvormige vorm, tussen de 10 en 15 cm doorsnede. Het water wat hier naar boven welt is extreem helder.

Moer bronnen van Sas 01

14. Linksaf naar Moerweg

Fietsroute 1

Via de Moerweg loodsen we je langs een paar mooie appel- en perenboomgaarden naar het grotere, zuidelijke deel van de Yerseke Moer.

16. Sla rechtsaf, steek de Postweg over

Fietsroute 1

Let op goed op bij het oversteken, de Postweg is een drukke weg.

17. Sla rechtsaf

Fietsroute 1

Je rijdt nu het natuurgebied Yerseke Moer binnen. Geniet van de mooie natuur en de rust die er heerst in het gebied.

19. informatie bord Yerseke Moer

Fietsroute 1

Hier starten in bepaalde periodes van het jaar onze rondleidingen door de Yerseke Moer. Op deze plaats vind je een informatiebord over de Yerseke Moer.
Als je voldoende informatie heb verzameld, rijd je terug naar de eerstvolgende splitsing en ga rechtdoor over de Reeweg richting Vlake.
Onderweg naar de Vlakeweg (routepunt 19) zie je aan de rechterzijde nog een mooi stukje natuur, aan de linkerzijde zie je dat het oudland verkaveld is tot landbouwgrond.

26 Linksaf naar de Spruitstraat

Fietsroute 1

De Spruitstraat en de Nieuwe Kerkstraat zijn straten met oude kleinere huizen, die dikwijls bewoond werden door mensen die werkzaam waren in de schaal- en schelpdierensector. Aan het einde rechtsaf.

28. Sla rechtsaf naar Noordzandstraat

Fietsroute 1

De Noordzandstraat telt een behoorlijk aantal winkels en boetieks die zeker de moeite waard zijn. Ook is er een chocolatier gevestigd, die veel exclusieve  chocoladeproducten maakt van de Yersekse specialiteiten.

29. Sla linksaf rechtsaf naar Paardenmarkt

Fietsroute 1

Direct links aan het begin van de Paardenmarkt zie de etalages van het Oosterschelde Museum. Daarin vindt je kunst van de plaatselijke bevolking. Je ziet er prachtige schilderijen, houtsnijkunst en andere creatieve producten. De moeite waard om even af te stappen. De ingang van het Oosterschelde Museum is aan de voorkant, aan het Kerkplein.

30. Sla linksaf bij het pleintje, ter hoogte van J Style menswear naar Stokvisstraat

Fietsroute 1

Leiuk detail op je route door Yerseke. Dit smalle straatje behoort tot de oudste straatjes van Yerseke. Vroeger was hier de gevangenis. Iets verderop in de straat is de N.H. Kerk, die in deW.O. II zijn spits verloor.

Rechtsaf naar Vierstraat

Fietsroute 1

Dit stukje van de route biedt een mooi uitzicht op de N.H. Kerk en de mooi onderhouden tuin.

33. Rechtdoor over de Havendijk, naar routepunt 1 en rondleidingen

Fietsroute 1

De havendijk biedt je een perfect overzicht van de Yersekse oesterputten. Aan de rechterzijde is het allemaal te doen. Eerst zie je de minder oude oesterputten. Onderweg kom je ook langs insteekhaventjes, die alleen bij hoog water te bereiken zijn door de oester- en mosselkotters. Op het einde van de Havendijk liggen de meest oude putten, die nog dagelijks in gebruik zijn.

Let op! De putten kun je alleen bezoeken onder begeleiding van een gids. Je kunt een hier (alvast) een rondleiding over de oesterputten boeken!

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: 06-30620743
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap