Fietsroute 2

mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Fietsroute - 2 Fietsroute Reimerswaal; langs Oosterschelde, Westerschelde, sluizen Hansweert ± 64 kilometer

Op deze langere fietsroute neemt Tourist Info Yerseke je mee naar de mooiste plekjes in de gemeente Reimerswaal. Fietsen langs de Oosterschelde en fietsen langs de Westerschelde, daarmee tonen wij je in één route twee heel verschillende Scheldes, met elk hun specifieke eigenschappen. De Oosterschelde is een Nationaal Park, de Westerschelde is een belangrijk vaarwater voor de economie, grote zeeschepen manoeuvreren hier tussen de ondieptes en zandbanken door. De grootste schepen, met een diepgang van 15 meter en meer kunnen de rivier alleen bevaren met hoog water.

Wij nemen je op deze tocht mee naar oude getijdenhavens, schorren en slikken, over de zeedijken, langs de boomgaarden, en naar de oude sluizen van Hansweert, wat aan de Westerschelde ligt. Daar waar het eveneens economisch gezien belangrijke Kanaal van Zuid-Beveland uitmondt in de Westerschelde. Het kanaal verbindt de twee Scheldes. We sluiten af met een fietsroute door de Yerseke Moer en langs de 3 grotere havens van Yerseke.

© Stichting Tourist Info Yerseke. Niets van deze uitgave mag zonder toestemming van maker van deze route (Stichting Tourist Info Yerseke) vermenigvuldigd, gekopieerd of op welke andere wijze openbaar gemaakt worden. De maker is niet voor verantwoordelijk voor eventuele onjuistheden of onvolledigheden en/of de gevolgen daarvan.

 

2. Linksaf naar Korringaweg

number_2.png

Direct bij het begin van de Korringaweg kun je aan de linkerzijde, net voor de hoge appartmentgebouwen, genieten van een mooi doorkijke naar de Oosterschelde.

 

3. Rechtdoor Korringaweg gaat over in Molendijkseweg

number_3.png

Aan het einde van de helling zie je een schelpenmaalderij, in de volksmond; "de gritfabriek" van Van der Endt - Louwerse. Hier maakt men van vele soorrten schelpen natuurlijke producten, zoals grit voor duiven en kippen, kattenbalvulling, pikstenen voor tropische vogels etc. Alle grondstoffen worden uit ze Oosterschelde en Noordzee gehaald.

Recycling pur sang: Kokkelschelpen worden hier na het opvissen en koken gereinigd en ontdaan van resten, gespeols en opgeslagen worden. Daarna zijn er tal van toepassingen als natuurlijke verharding op paden, maar ook meer een gebruikt worden als natuurlijk isolatiemateriaal bij woningvloeren.
Met een grote bulkauto worden de schone schelpen met lucht onder de kruipruimte geblazen, waar zij decennia lang hun werk doen als isolatiemateriaal, het absorberen van stank en niet onbelangrijk een regulerende werking hebben voor voor vochtproblenmen.

12. Houd links aan ga de helling op. Op de dijk staan informatiepanelen over het NPO

number_12.png

Op de grote -van kijkgaten voorziene- infopanelen lees je veel over de plaats waar je staat, onder andere over de vogels die je daar kunt zien. Bovendien heb je een heel wijds zicht over het Nationaal Park Oosterschelde. Als je eenstukje wil lopen is het interessant om een aantal honderden meters naar links het pad aan de Oosterscheldezijde te volgen. Je komt dan bij 't Kaaitje van De Rijke". Een heel oud en deels verzand landbouwhaventje, waar vroeger onder andere landbouwproducten werden overgeladen in kleine beurtvaartschepen. Zo werden er veel suikerbieten en aardappelen met de hand in de schepen geladen. Om daarna hun weg naar de suikerfabriek of markten te worden verscheept.

14. Linksaf naar Noordschans / Roelshoek

number_14.png

De Roelshoek, aan het einde van een doolopend stukje weg. Dit kleine ommetje is de moeite meer dan waard. Je ziet aan de linkerzijde het strandje van Krabbendijke, als je iets verder doorrijdt heb je weer een schitterend zicht over de Oosterschelde. bij eb zie de drooggevallen bootjes op het slik liggen, bij vloed dobberen ze op de golven. Ook zie het gebouw van een schildersclubje, waar je mooie schilderijen in wording ziet.

Let op, de dijk gaat op een gegeven moment over in privé terrein, dat zie je aan een rij betonblokken, een hek en een omheining. De bewoners stellen het zeer op prijs dat hun privacy gerespecteerd wordt!

24. Rattekaai, een dichtgeslibde getijdenhaven van weleer. Poplulair

number_24.png

De Rattekaai, een wel heel mooi stukje natuurgebied met de restanten van een oude getijdenhaven, die als landbouwhaven in gebruik was. Je kunt de kade nog onderscheiden, geplaveid met belgische kinderkopjes. Bijzonder aan de locatie is dat de natuur hier zich ontwikkeld heeft tot een schorrengebied, dat zie je zowel aan de rechter- als de linkerzijde van de dijk, Links zijn de restanten van vervallen steigers van een recreatiehaven. Vergane glorie, aangevuld met een schitterend kreken gebied, dat 2 x per etmaal onder water loopt. In de verte zie je Yerseke liggen. Waarschijnlijk zie je ook de Oester- en mosselkotters vissen op de Yerseke Bank.

De Muraltsysteem. Zo'n 40 jaar geleden was vrijwel de hele vloedlijn van de zuidzijde van de Oosterschelde voorzien van betonnen muren en platen. Het De Muraltsysteem werd bedacht door de heer De Muralt en bestond uit betonplaten die voorzien waren van een getrapt profiel. Bovenop de dijk stond een betonnen muur van ca. 1 meter hoog, die naadloos overging in zijn fundatie. Op het eind van de Rattenkaai zie heel goed hoe het systeem is ontworpen je vindt er ook een gedenksteen. Er zijn nog maar enkele plaatsen waar je dit syteem kunt bewonderen. Dit is de plaats waar je het nog meest complete systeem kunt bekijken.

Omdraaien bij Rattekaai en rechtdoor tot aan de rotonde van de N289, houdt nu Rilland aan. Over het viaduct steeds recht door tot aan de zeedijk van de Westerschelde.

number_25.png

De totale afstand van de Rattekaaie naar de zeedijk van de Westerschelde aan de immermanweg is bijna 7 kilometer.

26. Dijkovergang Zimmermanweg ga de dijk over en houdt rechts aan

number_26.png

Hier heb je een mooi zicht op de Westerschelde, de druk bevaren route naar Antwerpen en het achterland, (Belgie, Duitsland, Zwitserland, Noord Frankrijk). Hier zie je binnenvaartschepen, varieërend van kleine spitsen tot duwbakcombinaties tussen oceaanreuzen varen.
Grote schepen tot 400 meter lang en een diepgang van meer dan 15 meter (alleen bij hoog water) manouvreren hier tussen verradelijke ondiepten en zandbanken. Alle grote schepen hebben verplicht een loods aan boord, deze stapt op in Vlissingen en verlaat de boot in de sluizen van Antwerpen, dan neemt een havenloods het roer over. De zandbanken en ondiepten verplaatsen zich door de sterke stroming. België is hier heel dichtbij. Alle kranen en gebouwen die je links ziet staan in België.

27. Observatiepunt Platen van Valckenisse en belevingspunt Rilland

number_27.png

Je bevindt je bij de Platen van Valckenisse, een natuurgebied emt schorren. Recent (voorjaar '21) is hier een het "Belevingspunt Rilland" gerealiseerd, wat je nog veel meer info verschaft over deze unieke plaats. Met de verrekijker zou je de snorharen van de zeehonden op de Platen van Valckenisse" kunnen tellen.
bron: PZC

Schermafbeelding 2021 05 24 om 12.07.16

29. Linksaf Gaweegsedijk, daarna linksaf Weelweg

number_29.png

Dit weggetje is mooi! Je rijdt over een kronkelweggetje. Net voor en na de splitsing met de Gaweegse dijk zie een mooi overblijfsel van een stroomgat, onttaan bij de Watersnoodramp van '53 . Let op, dit is privé terrein, dus niet toegankelijk voor bezoekers. Vanaf de zijde van de dijken heb je wel een mooi zicht op het oude stroomgat.

2019 0902 Waarde Weel 02422019 0902 Waarde Weel bomen weg0241

30. Links af, Havenstraat

number_30.png

Na linksaf gegaan te zijn volg je hier de Havenstraat tot aan het einde, dat is het haventje van Waarde. Tijd voor een vesnapering? Fietscafé 't spulletje is op een steenworp afstand gelegen.

32. Vroondijk, ga hier linksaf de dijk over en volg buitendijks fietspad

number_32.png

Ga de dijk over en volg het buitendijks fietspad naar rechts.

33. Rechtsaf naar Polderweg

number_33.png

De Polderweg voert je door natuurgebied den Inkel, een in de regio Kruiningen bekend recreatiegebied, voor wandelaars en sporters.

34 Linksaf naar Blauwhoefseweg (deze weg helemaal uitrijden, rechtdoor over rotonde)

number_34.png

Als je zin hebt in een frisse duik in het grote buitenbad van Zwembad Den Inkel; je komt er langs, het ligt direct aan de rechterzijde van de Blauwhoefseweg.
Een aantal hoderden meters verder vind je een mooie tussenstop, Pluktuin Zeeland / Pluktuin Bloemenzee. met een prachtig aangelegde pluktuin en een heerlijk terras om even bij te komen in alle rust. Je vind er natuurlijk alle lekkers om te eten en te drinken.

Rechtsaf naar de tuin van de Johanneskerk, Watersnoodmonument Jan Wolkers.

church.png

In de tuin van de Johanneskerk staat een door schrijver / beeldhouwer Jan Wolkers ontworpen monument ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de Watersnoodramp op 1 februari 1953. Keer hierna terug naar de route; bij Grand café De Korenbeurs rechtsaf via Markt.

2019 0902 kruiningen beeld wolkers 03652019 0902 kerk kruiningen 0367

© foto: Tourist Info Yerseke - RvdGdefault 36A. Links naar de Henry Dunantstraat, met aan zuidzijde Zweedse houten woningen

home-2.png

In de Henry Dunanstraat, met name de huisnummers 5 t/m 23 staan de houten huizen, die na de Watersnoodramp van '53 aan de bevolking geschonken werden door de Zweedse regering. De oplevering was in Bij de ramp vielen veel slachtoffers in Kruiningen. Ook in het dorp Hansweert staan soortgelijke woningen. In de archieven wordt gesproken over "geschenkwoningen"

bron: https://www.zeeland.nl/sites/zl-zeeland/files/geschenkwoningen_watersnoodramp_1953.pdf

40. Via Hansweertse Voorhaven en sluizencomplex naar het beeld Amos aan Werfhavendijk Poplulair

number_40.png

Ook hier weer een mooi uitzicht over de Westerschelde, als goed kijkt naar de bewegingen van het water bij de monding van het kanaal zie dat hier een heel sterke stroming kan lopen. Het beeld Amos werd in 2017 (weer) bij de ingang van het kanaal geplaatst. Na het beeld Amos zie je links op de slikken de restanten van een oude sleepboot, de Captain James A. Duffy. 

AMOS hansweert c Zeelandnet.nl37805
© foto: Zeelandnet.nl

Wrak sleepboot Captain James A. Duffy 2020 09 30
© foto: Archeologisch museum.

41. Rechtdoor naar Westhavendijk, overgaand in Lange Geer.

number_41.png

Hier rijdt je over een authentieke sluisbrug, die decennia in gebruik is geweest. Je ziet de houten sluis van de oude kleine sluis van Hansweert en rijdt verder langs dezelfde route die je vroeger over de oude sluizen moest rijden om van Hansweert naar Hansweert Oost te gaan. Met de bouw van het nieuwe sluizencomplex is het hele dorpje Hansweert Oost verdwenen. 

44. Europastraat - Noorse houten geschenkwoningen Poplulair

number_44.png

In de Europastraat, staan de ook "geschenkwoningen", houten huizen, die na de Watersnoodramp van '53 aan de bevolking geschonken werden door de Noorse regering. De oplevering was in Bij de ramp vielen veel slachtoffers in Kruiningen. Ook in andere door de Watersnoodramp van '53 getroffen dorpen staand nog steed van die huisen. Zie locaties van de nog bestaande geschenkwoningen op de Kaart Cultuurhistorie Zeeland (kaartlaag ‘Watersnoodramp’).
bron: https://www.zeeland.nl/sites/zl-zeeland/files/geschenkwoningen_watersnoodramp_1953.pdf

Geschenkwoning Hansweert Europstraat c Provincie ZeelandZE 006A 900Geschenkwoning Hansweert Europstraat c Provincie ZeelandZE 003 900
Geschenkwoning Hansweert Europstraat c Provincie ZeelandZE 004 A 900Geschenkwoning Hansweert Europstraat c Provincie ZeelandZE 006A 900
© foto's: Provincie Zeeland

47 Vóór de rotonde rechtsaf over fietspad Poplulair

number_47.png

Op de rotonde zelf zie je een oude vuurtoren, die werd gebouwd in 1914 en deed dienst als havenlicht op de westelijke havendam voor de invaart van het Kanaal door Zuid-Beveland. Toen het sluizencomplex in 1992 werd uitgebreid moest het torentje wijken. Het werd een jaar later geplaatst op het rotonde ten noorden van de bebouwde kom van het dorp. Op de verlegde havendam kwam een nieuw modern lichtopstand.
bron en © foto: Wikipedia.

Hansweert verkeersplein 2009 09 25 14.30

59. Linksaf naar Ankwerweg

number_59.png

Leuk detail; vlak voor je naar rechts afslaat zie de opslag van nieuwe "bakens". Deze worden door de vissers gebruikt om de contouren van het door hun van de staat gehuurde perceel af te zetten. Je ziet dat er verschillende lengtes en soorten zijn. Dit heeft maken met de diepte van het perceel wanneer het hoog water is. Ook dan moet het baken een aantal meters boven water steken.

61. Linksaf naar Meerpaalweg

number_61.png


Frisia2Als je op de Meerpaalweg rijdt, zie kun je na  ± 150 meter links de havendam tussen de Julianahaven en de Beatrixhaven op.  Op het einde is er een nog een stukje dijk , waar je een mooi uitzicht hebt op het Oostelijk deel van de Oosterschelde, de mossel- en oesterpercelen en bij goed weer zie je zelfs de havenkranen van Antwerpen.

Je komt dan langs de aanlegsteiger van Fiets - voetveer Yerseke - Gorishoek, die wordt uitgevoerd met de Frisia 2. Check de afvaartijden hier.

Verder zie je rechts verhuur- en rondvaartboten (van Dixhoorn, Zeepiertje, Goldies Travel, Beatrix, Oesterbaron etc.) en aan het einde rechts liggen de authentieke (oester)kotters. Van een aantal van deze kotters werd de kiel al rond 1910 - 1920 gelegd. Op het einde van de dam tussen de twee havens begint de dijk, die is alleen toegangkelijk voor voetgangers.
Draai hier om, dan zie je aan de rechterkant Marstrand rondvaarten en de moderne kottervloot en een doorkijkje naar de scheepswerf en de grootste haven, de Juliana haven.


kotters mosselkotter YE161 DSC 3496 900Kotters overig Dek Tobbers 2 900

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap