header2

mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenshoppingwandelenfietsenmuseaovernachtenanker

Exclusieve rondleidingen op maat?

Naast rondleidingen op geplande datums, organiseren wij exclusieve
rondleidingen op maat: op de dag die jij wil, op het tijdstip wat jij wil!


Laat ons weten wat je wensen zijn, dan bekijken we graag alle mogelijkheden voor je! Neem hiervoor contact op via het contactformulier, of bel ons!  

Yerseke Moer rondleiding door natuurgebied

Kalender
Rondleidingen
Datum
22.07.2021 10:00 - 11:30
Registratie voor de activiteit is beëindigd op 22.07.2021 10:00.

Beschrijving

Rondleiding dwars door het oudland van de Yerseke Moer.

rondleidingen moer c ajumelet0919 900Zout en nat, daar draait het om in de Yerseke Moer. Het is ontstaan onder invloed van de zee; menselijk gebruik heeft het landschap getekend. Tegenwoordig is dit gebied één van de meest waardevolle natuur- en cultuurlandschappen van Zeeland. 

Tot zo’n 2000 jaar geleden vormde een afstervend moerasbos hier een dik veenpakket. Rond 350 na Christus schuurde de zee diepe kreken (geulen) uit in het veen en de kleilaag eronder. Deze kreken slibden later geleidelijk dicht met zand en klei. Het omringende veen klinkte in en kwam lager te liggen. De kreekbodems werden zo kreekruggen, die hoger in het landschap liggen. Rond het jaar 800 werden deze droge kreekruggen in gebruik genomen voor schaapskudden, nederzettingen en wegen. De lager gelegen poelgronden, waar zout kwelwater uit de Oosterschelde omhoogkomt, bleven in gebruik als grasland.

Moer voorjaar2019 AJ SPY 6061Moernering
In de 15e eeuw ging een groot deel van de Yerseke Moer op de schop: het zout in het veen was veel geld waard. Zeeland werd zelfs de zoutleverancier van Europa! Waar het veen was weggestoken, werd de afgegraven deklaag van klei weer slordig teruggegooid. Deze moernering heeft de Yerseke Moer het hollebollig uiterlijk gegeven. Het gebied is zeer vogelrijk. Weidevogels zoals tureluur, kluut, kleine plevier en grutto broeden hier. Ook eenden, zoals de wintertaling en de slobeend broeden in flinke aantallen in het gebied. In de winter foerageren er in de Yerseke Moer duizenden ganzen: kolgans, rotgans, brandgans en de kleine rietgans doen het gebied aan.   u van het landschap genieten vanaf de openbare wegen die door het gebied slingeren. Bij zonsopkomst is het gebied op zijn mooist, zeker als er een ochtendnevel over het gebied hangt.

rondleidingen moer c Ajumelet0858 900Onze gids start de wandelroute (2,5 km) op het kruispunt Schelvrijweg/ Reeweg, en brengt je middenin het landschap, soms over een drassige bodem. Onderweg geeft de ervaren gids je veel uitleg. De route is open van 15 juli tot 15 oktober. De rest van het jaar is deze wandelroute gesloten om overwinterende ganzen en broedende weidevogels rust te geven.
Wellicht komt we onderweg vee (koeien) tegen. Laat het vee met rust!

Let op: Honden zijn niet toegestaan.

© bron: Zeeuws Landschap


Yerseke Moer c Zeeuws Landschap 01

Boeking informatie

volwassenen
15,00 € per persoon
kinderen tot en met 11 jaar.
10,00 € per persoon
Capaciteit
15

Volgende reeks activiteiten

De reeks activiteiten begint op 15.07.2021 en eindigt op 14.10.2021.

Touristinformation Yerseke

Adres:

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap