mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Persreis | Premier NK Oestersteken 2022 Populair

In Nieuws

Persdag Balth 2022 BalthOp uitnodiging van Balthasar Roessingh, organisator van de persreis [jcom.nl/] reden we even voor half 11 het terrein op van Bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen. 

door Suzanne de Jager, bestuurder Tourist Info Yerseke


We werden zeer vriendelijk ontvangen door zoon Emiel van Hootegem. Vakkundig vertelde hij met veel passie over de combinatie landbouwbedrijf / webshop 'de Grote Verleiding' met ruim 1.500 biologische, streekeigen producten van wc papier tot schoonmaakmiddel tot tomaten en komkommers. Met eigen busjes bezorgen ze wekelijks thuis bij 400, voornamelijk particuliere klanten. We liepen nog een stukje over het land waar veel producten uit de winkel worden geoogst. Met behulp van 2 grote zoetwaterbellen is Emiel samen met zijn ouders, die in 1999 omgeschakeld zijn naar biologisch boeren, zelfvoorzienend in het besproeien van hun gewassen. In deze tijden van droogte een grote uitkomst. Om zelf de producten te zien en te kopen is er iedere zaterdagochtend een boerenmarkt op het landbouwbedrijf van 8.30 tot 11.00 uur. 


 https://bio.degroteverleiding.nl/

 Hierna bezochten wij, op nog geen kilometer afstand, het prachtige bedrijf van bloemenkweker Stefan Sinke, dat onlangs verhuisde naar een nieuwe locatie. Na een praatje van de timide, maar zeer gedreven eigenaar Stefan, zagen we hoe arbeidsintensief de kweek verloopt. Een aantal dames en heren stonden met de hand bossen physalis ofwel lampionnetjes bij elkaar te binden en winkelklaar te maken. Er stonden ook grote stellages met lunaria, judaspenning. We zagen nu vooral herfstbloemen maar het hele jaar kweekt Stefan de bloemen van de seizoenen, zoals ook viburnum, sneeuwbal en sedum. Tot slot kregen we een korte rondleiding buiten en - heel attent van Stefan - kregen we allemaal een prachtig bosje lampionnetjes mee naar huis. 

Persdag Balth 2022 Zeeuws genieten 12Inmiddels was het lunchtijd en reden we in een stoet van voornamelijk rood/witte kentekens naar buurdorp Waarde, waar Lau en Iris Goud ons op het veelzijdig bedrijf 'Eterij Zeeuws Genieten' enthousiast ontvingen met een heerlijk pompoensoepje en een dikke 'stuute' van pastrami of brie. Tijdens de leuke rondwandeling over hun mini-campingterrein en kantine 'de jachthut', vertelden ze ons hun toekomstplannen op de grond achter de Eterij, in de vorm van een voedseltuin en natuurspeelbos. Het vol ideeën zittende echtpaar Goud organiseert onder andere komend voorjaar een wildfeestje, daar Lau een fervent jager is. We wisten al langer dat Iris en Lau hun hand niet omdraaien voor aanschuif-avonden, een gezellige high tea of heerlijke zelfgebakken taarten met zelfgekweekt fruit, pizza-avonden of verjaardags- en bruiloftsfeestjes tot 50 personen.

https://zeeuwsgenieten.com/

Rond 15 uur arriveerden we bij het wereldwijd opererende en toonaangevend aardappelproductenbedrijf Lamb Weston /Meijer vof. Als rode lijdraad Door de presentatie van de drie sprekers, Eltjo Toutenhoofd, Mariska van Dalen en Janet Verhoeven liepen als een rode draad de 3 belangrijke uitdagingen, die men voor 2030 grotendeels willen realiseren, door het boeiende verhaal. 

Persdag Balth 2022 LambWeston 05

1. gebalanceerd dieet
hoe kunnen ze deel uitmaken van een gebalanceerd dieet en ondervoeding helpen voorkomen? 

2. geen verspilling
Hoe kunnen ze duurzame consumptie en productie bevorderen en voedselverspilling voorkomen? 

3. klimaatactie. 
Hoe kunnen ze, binnen de grenzen van onze planeet en onze maatschappij, activiteiten ontplooien en een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de mens? 

Bij Lamb Weston bedenken ze altijd een oplossing als iets niet meer gaat of kan, zo zijn zij bijvoorbeeld zeer recent overgegaan van zonnebloemolie naar raapolie. Franse frietjes, ambachtelijke Connoisseur, Twisters, Crisscuts, Wedges, gedroogde aardappelvlokken, alle producten bij Lamb Weston Meijer zijn diepgevroren. Wisten jullie trouwens dat het deze week verspillingsvrije week is? 12 tot met 18 september 2022. Lamb Weston draagt daar zeker aan bij en heeft een mooi en duurzaam restwarmteproject lopen van aardappelverwerking voor het drogen van uien met de buren, Wiskerke Onions. 
{gallery}persreisLWM{/gallery}
https://lambweston.eu/nl

Persdag Balth 2022 Adrizn 05Om 16.15 uur bezochten we als laatste het mooie bedrijf voor deze middag, Adri & Zoon. Klein begonnen waarbij wij uit eigen herinnering nog weten dat grootvader Adri en destijds zijn kleinzoon Adri (toen een peuter) met eigen auto om een paar mandjes oesters en een zak krukels gingen. Deze werden dan overgeladen in vrachtauto van Adri, de huidige directeur, die in de avond en nacht bij de klanten de verse producten leverde.
Hoe groot is het contrast met hedendaags, waar nu bijna 30 jaar later een hypermodern pand op het bedrijventerrein in Yerseke verrezen is, waar werkruimtes zeer transparant met veel glas en licht ingedeeld zijn. 

Wij werden ontvangen door 4 jonge enthousiaste werknemers waaronder Jordin van Hekke en Anniek van der Heijde, in de prachtige workshopruimte annex kookstudio met een formidabel uitzicht over de Oosterschelde. We kregen twee verschillende verrukkelijke Franse oesters aangeboden; Huitre Poget afkomstig van Utah Beach en de vermaarde Gillardeau met echtheidskenmerk op de bolle kant van de oesters in de vorm van een letter G, waar Adri & zoon het alleenrecht van verkoop op heeft in de Benelux. We kregen een korte maar zeer interessante rondleiding door het bedrijf waar de kabeljauw en vele andere soorten vis uiterst zorgvuldig worden gefileerd. We werden verwend met een mooie presentje, het boek dat door Inge Bruinooge zelf geschreven is, De Grand Cru van de Zee, Franse Oesters. 
{gallery}persreisADRIzn{/gallery}
https://www.adrienzoon.com/

NK Oestersteken bij Krijn Verwijs | Premier

Persdag Balth 2022 Premier oestersteken 03 kopie

Iets te laat arriveerden we op het NK Oestersteken bij Krijn Verwijs bij de oesterputten aan de Havendijk wat het uiteindelijke doel voor deze persreis was. Onder het genot van heerlijk klaargemaakte mosselen en een grote puntzak verse frites met schil door Bas en Suranga van Taste Culinair, een oesterceviche met ingelegde radijs, een geschroeide oester met prei, aardappel en schuim van limoenblad en een oester surf en turf met kalfstong die door Wouter Kik en Harvey de Wit van restaurant Codium uit Goes zorgvuldig werden geprepareerd keken we naar de strijd tussen de oesterstekers. 
Uiteindelijk was het een Yerseks finalefeestje dat ging tussen Bas de Koeijer, Davey Lamper en Manuela Kriekaard. Stiekem hoopten wij al een beetje op een overwinning voor de enige dame in de finale. Het feest was dan ook compleet toen de uitslag door de jury bekend werd gemaakt. Manuela werd gisterenavond de eerste vrouwelijke winnaar van Premier Nederlands Kampioen Oestersteken! Zij gaat het laatste weekend van september naar het Ierse Galway om daar mee te doen aan het Wereld Kampioenschap Oestersteken. Wij wensen Manuela bij deze veel succes.


https://krijnverwijs.com/nl

Wij willen Balthasar Roesssingh, Krijn Verwijs Yerseke B.V. en de Gemeente Reimerswaal heel hartelijk danken voor de uitnodiging voor deze prachtige dag. 

Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap