mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Nieuws

Nieuws

Nieuwsitems Touristinfo Yerseke.

Kreeftenveiling YE 23 2419Oosterscheldekreeft Zzee sdj 29

Met gezonde spanning wachten we op de komst van de KNRM-reddingsboot met de 1e Oosterschelde kreeft aan boord, die in Zierikzee (2e foto) aan land kwam. En... de Zeeuwse gelegenheidsveilingmeester Patrick Lodiers! We zien een 'KNRM-boot' om 't hoekje van de 'eerste kaaie' komen. Oh, ze zijn met 4 reddingsboten! De kleine, maar snelle Griend komt naar de steiger. Patrick toont me trots de kreeften! Wat een knoeperds, en... voor de kenners onder ons: springlevend. Heerlijk om gewoon Zeeuws te praten tegen de veilingmeester! 
Hij start met een leuk verhaal heeft over zijn Zeeuwse roots en zijn ervaringen met het water. YouTube filmpje.

Slideshow Kreeftenveiling 2023

1e kreeftenveiling 2023, locatie: De Oesterij - Yerseke

De reddingsboten komen inzcht/h3

Als een echte Zeeuw zijnde is Patrick Lodiers niet bang van een kreeftje!Sprekers: Voorzitter Ida Sinke van de Vereniging OWV (Oosterschelde, Westerschelde, Voordelta vaste vistuigvissers) belichtte de situatie van de (kreeften)visserij. Nathalie Steins van Wageningen Marine Research informeerde over het nieuwe onderzoek naar de Oosterscheldekreeft waarbij de vissers met een 'CatchCam' worden uitgerust. (bron: vismagazine) Directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions (Stellendam) leidde de veiling op een heel plezierige wijze en liet de bieders zichzelf introduceren aan het publiek. Bieders uit het hele land en meestal verbonden met de visserij en 'vis logistiek' boden ruim een uur op de kreeft. De Yersekse bedrijven boden flink door op de kreeft. Duidelijk is dat de visserij en KNRM een hechte, respectvolle band hebben.
Het finale bod werd uiteindelijk uitgebracht door Pieter Verwijs van Verwijs' Kreeftenparken uit Yerseke. De opbrengst, € 32.000,- wordt geschonken aan de KNRM. De aanwezige bemanning waren zichtbaar blij met de donatie!

Na de veiling was er een mooi moment: Patrick en Pieter op de foto met een van de kreeften, een deel van de bemanning van de KNRM boten en de cheque van € 32.000,-. Hierna was het tijd voor een heerlijk bereid voorgerecht met kreeft, werkelijk super smaakvol, oesters en een een drankje. We kijken terug op een geslaagde eerste veiling en danken de UFA en de OWV voor de organisatie!

Eerder die middag werd de eerste kreeft aan land gebracht in Zierikzee, ook daar was een van onze reporters aanwezig:
Op uitnodiging van de rebelse Zierikzeeenaers die koste wat kost wilden dat de viering van de eerste Oosterscheldekreeft in hun prachtige stadje bleef genoten wij van een leuke middag met de ludieke boot Lucky lobster van Cor Fondse, paard en wagen met orkest, de kreeftendragers met enkele bekende vissers, kreeftenvisser Sam Uijl, kreeftenkoningin Jasja. Het bleef onder genot van diverse kreeften amuses, platte oesters en creuses nog lang gezellig op de oude Vismarkt....

De reddingsboten komen inzcht/h3

 

1e exemplaar boek ‘Het water is kwaad’ van Anneke Jumelet.

Vrijdag 20-01 was het zover. In een afgeladen vol restaurant in Zorgcentrum ‘Moerzicht’, in gezelschap van een aantal schippers en redders van toen, overhandigde Anneke het 1e exemplaar van het boek aan burgemeester José van Egmond. Yersekenaar Joeri Wisse, werkzaam bij de PZC, interviewde Anneke over de totstandkoming van het boek. Edit: Boekpresentatie in Oosterscheldemuseum, Yerseke Zaterdag 18 februari.

Uitreiking boek Het water is kwaad NvP D72 2005Na een zoektocht van jaren was het zover, alle schippers en redders hebben nu een naam! Jarenlang spraken de Yersekenaren niet of nauwelijks over De Ramp, hoewel de ervaringen die ze meemaakten voor altijd op hun netvlies stonden. Ze hebben in de periode veel leed en verdriet ervaren. Nuchter als zij waren zagen ze het gewoon als hun plicht om direct die zaterdagavond en zondag uit te varen om te kijken of ze mensen konden helpen.
   Een redder van toen, die ook aanwezig was: ”We waren jong, we hoorden dat er mensen in nood konden zijn, dan denk je er niet over na, dat doe je gewoon”.
In haar boek geeft Anneke alle namen van de schippers, redders en vaartuigen weer, aangevuld met het aantal geredde personen. In een apart overzicht kun je ook lezen waar de betreffende schepen mensen hebben gered, geëvacueerd of op andere wijze geholpen hebben tijdens en na de ramp.
   Burgemeester José van Egmond herinnerde zich dat Anneke destijds bevlogen vertelde over verhalen die zij van haar vader en andere schippers had gehoord. Annekes drijfveer om het boek te schrijven was dat de verhalen en ervaringen van de redders niet vergeten mochten worden. Ze had toen al het plan om hierover een boek te schrijven. Het prachtige complete boek gereed is een eerbetoon aan de schippers en redders die zich in hebben gezet tijdens De Ramp.

    Persdag Balth 2022 BalthOp uitnodiging van Balthasar Roessingh, organisator van de persreis [jcom.nl/] reden we even voor half 11 het terrein op van Bio-dynamisch landbouwbedrijf Meulwaeter in Kruiningen. 

door Suzanne de Jager, bestuurder Tourist Info Yerseke


    We werden zeer vriendelijk ontvangen door zoon Emiel van Hootegem. Vakkundig vertelde hij met veel passie over de combinatie landbouwbedrijf / webshop 'de Grote Verleiding' met ruim 1.500 biologische, streekeigen producten van wc papier tot schoonmaakmiddel tot tomaten en komkommers. Met eigen busjes bezorgen ze wekelijks thuis bij 400, voornamelijk particuliere klanten. We liepen nog een stukje over het land waar veel producten uit de winkel worden geoogst. Met behulp van 2 grote zoetwaterbellen is Emiel samen met zijn ouders, die in 1999 omgeschakeld zijn naar biologisch boeren, zelfvoorzienend in het besproeien van hun gewassen. In deze tijden van droogte een grote uitkomst. Om zelf de producten te zien en te kopen is er iedere zaterdagochtend een boerenmarkt op het landbouwbedrijf van 8.30 tot 11.00 uur. 

 https://bio.degroteverleiding.nl/

    Hierna bezochten wij, op nog geen kilometer afstand, het prachtige bedrijf van bloemenkweker Stefan Sinke, dat onlangs verhuisde naar een nieuwe locatie. Na een praatje van de timide, maar zeer gedreven eigenaar Stefan, zagen we hoe arbeidsintensief de kweek verloopt. Een aantal dames en heren stonden met de hand bossen physalis ofwel lampionnetjes bij elkaar te binden en winkelklaar te maken. Er stonden ook grote stellages met lunaria, judaspenning. We zagen nu vooral herfstbloemen maar het hele jaar kweekt Stefan de bloemen van de seizoenen, zoals ook viburnum, sneeuwbal en sedum. Tot slot kregen we een korte rondleiding buiten en - heel attent van Stefan - kregen we allemaal een prachtig bosje lampionnetjes mee naar huis. 

Persdag Balth 2022 Zeeuws genieten 12Inmiddels was het lunchtijd en reden we in een stoet van voornamelijk rood/witte kentekens naar buurdorp Waarde, waar Lau en Iris Goud ons op het veelzijdig bedrijf 'Eterij Zeeuws Genieten' enthousiast ontvingen met een heerlijk pompoensoepje en een dikke 'stuute' van pastrami of brie. Tijdens de leuke rondwandeling over hun mini-campingterrein en kantine 'de jachthut', vertelden ze ons hun toekomstplannen op de grond achter de Eterij, in de vorm van een voedseltuin en natuurspeelbos. Het vol ideeën zittende echtpaar Goud organiseert onder andere komend voorjaar een wildfeestje, daar Lau een fervent jager is. We wisten al langer dat Iris en Lau hun hand niet omdraaien voor aanschuif-avonden, een gezellige high tea of heerlijke zelfgebakken taarten met zelfgekweekt fruit, pizza-avonden of verjaardags- en bruiloftsfeestjes tot 50 personen.

https://zeeuwsgenieten.com/

Rond 15 uur arriveerden we bij het wereldwijd opererende en toonaangevend aardappelproductenbedrijf Lamb Weston /Meijer vof. Als rode lijdraad Door de presentatie van de drie sprekers, Eltjo Toutenhoofd, Mariska van Dalen en Janet Verhoeven liepen als een rode draad de 3 belangrijke uitdagingen, die men voor 2030 grotendeels willen realiseren, door het boeiende verhaal. 

Persdag Balth 2022 LambWeston 05

1. gebalanceerd dieet
hoe kunnen ze deel uitmaken van een gebalanceerd dieet en ondervoeding helpen voorkomen? 

2. geen verspilling
Hoe kunnen ze duurzame consumptie en productie bevorderen en voedselverspilling voorkomen? 

3. klimaatactie. 
Hoe kunnen ze, binnen de grenzen van onze planeet en onze maatschappij, activiteiten ontplooien en een positieve bijdrage leveren aan het milieu en de mens? 

Bij Lamb Weston bedenken ze altijd een oplossing als iets niet meer gaat of kan, zo zijn zij bijvoorbeeld zeer recent overgegaan van zonnebloemolie naar raapolie. Franse frietjes, ambachtelijke Connoisseur, Twisters, Crisscuts, Wedges, gedroogde aardappelvlokken, alle producten bij Lamb Weston Meijer zijn diepgevroren. Wisten jullie trouwens dat het deze week verspillingsvrije week is? 12 tot met 18 september 2022. Lamb Weston draagt daar zeker aan bij en heeft een mooi en duurzaam restwarmteproject lopen van aardappelverwerking voor het drogen van uien met de buren, Wiskerke Onions. 


https://lambweston.eu/nl

Persdag Balth 2022 Adrizn 05Om 16.15 uur bezochten we als laatste het mooie bedrijf voor deze middag, Adri & Zoon. Klein begonnen waarbij wij uit eigen herinnering nog weten dat grootvader Adri en destijds zijn kleinzoon Adri (toen een peuter) met eigen auto om een paar mandjes oesters en een zak krukels gingen. Deze werden dan overgeladen in vrachtauto van Adri, de huidige directeur, die in de avond en nacht bij de klanten de verse producten leverde.
Hoe groot is het contrast met hedendaags, waar nu bijna 30 jaar later een hypermodern pand op het bedrijventerrein in Yerseke verrezen is, waar werkruimtes zeer transparant met veel glas en licht ingedeeld zijn. 

Wij werden ontvangen door 4 jonge enthousiaste werknemers waaronder Jordin van Hekke en Anniek van der Heijde, in de prachtige workshopruimte annex kookstudio met een formidabel uitzicht over de Oosterschelde. We kregen twee verschillende verrukkelijke Franse oesters aangeboden; Huitre Poget afkomstig van Utah Beach en de vermaarde Gillardeau met echtheidskenmerk op de bolle kant van de oesters in de vorm van een letter G, waar Adri & zoon het alleenrecht van verkoop op heeft in de Benelux. We kregen een korte maar zeer interessante rondleiding door het bedrijf waar de kabeljauw en vele andere soorten vis uiterst zorgvuldig worden gefileerd. We werden verwend met een mooie presentje, het boek dat door Inge Bruinooge zelf geschreven is, De Grand Cru van de Zee, Franse Oesters. 


https://www.adrienzoon.com/

NK Oestersteken bij Krijn Verwijs | Premier

Persdag Balth 2022 Premier oestersteken 03 kopie

Iets te laat arriveerden we op het NK Oestersteken bij Krijn Verwijs bij de oesterputten aan de Havendijk wat het uiteindelijke doel voor deze persreis was. Onder het genot van heerlijk klaargemaakte mosselen en een grote puntzak verse frites met schil door Bas en Suranga van Taste Culinair, een oesterceviche met ingelegde radijs, een geschroeide oester met prei, aardappel en schuim van limoenblad en een oester surf en turf met kalfstong die door Wouter Kik en Harvey de Wit van restaurant Codium uit Goes zorgvuldig werden geprepareerd keken we naar de strijd tussen de oesterstekers. 
Uiteindelijk was het een Yerseks finalefeestje dat ging tussen Bas de Koeijer, Davey Lamper en Manuela Kriekaard. Stiekem hoopten wij al een beetje op een overwinning voor de enige dame in de finale. Het feest was dan ook compleet toen de uitslag door de jury bekend werd gemaakt. Manuela werd gisterenavond de eerste vrouwelijke winnaar van Premier Nederlands Kampioen Oestersteken! Zij gaat het laatste weekend van september naar het Ierse Galway om daar mee te doen aan het Wereld Kampioenschap Oestersteken. Wij wensen Manuela bij deze veel succes.


https://krijnverwijs.com/nl

Wij willen Balthasar Roesssingh, Krijn Verwijs Yerseke B.V. en de Gemeente Reimerswaal heel hartelijk danken voor de uitnodiging voor deze prachtige dag. 

Ontdek de schaal- en schelpdierencultuur op de e-scooter of e-chopper

door Piet van Oost 26-05-2022

Nu elke dag te huur bij De Viskeete / Piet van Oost bij de parkeerplaats Prins Willem Alexanderhaven in Yerseke en naast de oudste oesterputten. Daar huur je nu zo'n stoere e-scooter of e-chopper! Met of zonder gids.

Een mooie traditie van de  'Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare

door Suzanne 30-12-2021

Traditiegetrouw maakt de 'Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare' op 31 december (oudjaarsdag) een rondgang over Yerseke. Oudjaarsdag is voor de Yersekse jeugd de dag om met koenckelen wat centjes op te halen, compleet met een koenckelpot.

05-11 2021 waren we op uitnodiging van de Gemeente Reimerswaal aanwezig in Stichting Oosterschelde Museum.
Daar was de de première van de Virtual Reality presentatie van het bijzondere verhaal van de verdronken dorpen en de toenmalige derde stad van Zeeland, Reymerswael in geopark scheldedelta. Je waant je echt terug in die tijd!

Bloggers 094 proeverij pekaar c inenoutWoensdag 13-10-2021 bezochten vier bekend foodbloggers ons dorp. Samen met namen we een kijkje achter de scheermes .We stellen ze eerst aan jullie voor (achter hun naam staat een link naar hun blog)

• Anne-Marie Otter - My Happy Kitchen
• Helena Smit - Eating Habits
• Priya Badelou - Priya loves seafood
• Jesca Versteegh - tekstbureau Grenzeloos

Gestart werd om 09.30 (of zoals we in Yerseke zeggen "net voor de koffie") in de Viskeete, waar de infobalie van ons is gevestigd. Met een warm welkom, een verse kop koffie of thee en een heerlijk Zeeuwse bolus.

We praten de bloggers bij over Yerseke en de plaatsen in de regio en introduceren ons digitale infosysteem, wat tijdens de openingsuren van de Viskeete 7 dagen per week door toeristen wordt geraadpleegd. Ze stonden versteld van de eenvoud van bediening van het touchscreen en de info die voor een ieder direct beschikbaar is, het ter plekke downloaden van een wandel- of fietsroute, info over andere plaatsen, horeca, overnachten etc.!


Onze fotograaf Andries Jumelet en de fotograaf van de Bietentocht legden weer een aantal mooie momenten vast bij het inlopen / aanmeren in de grote vissershaven van Yerseke. Altijd imposant te zien hoe de grote schepen door de wind voortgestuwd worden, met die enorme zeiloppervlakken. Wij zijn blij dat de tocht dit jaar wel gevaren kon worden.

Best wel trots zijn we dat we jou en en eventueel je vrienden of familie een geweldige rondleiding door de 'ganzestad' GOES kunnen aanbieden.Het prachtige Goes, een historische stad met een mooi levendig centrum omgeven door prachtige stadsvesten, die grotendeels nog in tact zijn.
De oude binnenhaven en fraai onderhouden authentieke kaden, die via het Goesse kanaal in verbinding staan met de Oosterschelde, zijn enkele van de vele pareltjes die Goes rijk is.
Onze rondleiding start bij Tourist Shop Goes, naast het 'Historisch Museum De Bevelanden', Zusterstraat 13 in Goes, waarvoor je ook bij ons kaartjes kunt bestellen. Parkeren doe je redelijk dichtbij; op parkeerterrein Koepoort op de Westwal (ca. 150 m)of de ruime parkeergarage Centrum op de Westwal 78 (ca. 350 m).
In anderhalf uur laten we jou kennis maken met de pareltjes van Goes!

Qua uitgaan, doen en eten en drinken biedt Goes veel mogelijkheden. 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

 


Paulami is een bekende en trendy vlogger met haar eigen media zoals www.spicetrip.nl en Evita maakten met een van onze gidsen kennis met de mooiste producten uit zee. Meer over Paulami op Instagram en Facebook

Na een zeehondentochtocht over de Oosterschelde met de YE100 van Marstrand, werden ze rondgeleid door Suzanne en maakten ze kennis met een deel van het bestuur Tourist Info Yerseke!

Paulami en Evita ontdekken Zilte Zeeuwse Zaligheden

Oesterputten in de zomer!

Kreeft

Een levende kreeft!

beleven!

Paulami proeft versgesneden zeewier (Codium)
Selfie bij 't proeven van verse Zeesla
Op de steiger van de oude Mosselloods

Codium [viltwier] is bijzonder smakelijk, veel gebruikt door sterrenchefs

Exclusief PLUS rondleiding : in de stuurhut van een Oester en mosselkotter


Heel verrassend vonden zij het om de kreeften in levende lijve te zien en... na enige aarzeling..... zelfs vast te houden!

Verbazing alom bij het bezoek aan de historische oesterputten, waar ze onder de indruk waren van het vers watersysteem, planten en dieren die daar in het "wild" aan de muren genesteld zijn.

Het einde van de rondleiding was een bezoek aan de bassins van de Zeeuwse Wierhandel, gevestigd in een oude Mosselschoonderij, ook wel "Mosselfabriek" genoemd*.
Jan Kruijsse, eigenaar van de Zeeuwse Wierhandel, bewaart daar zijn versgesneden wieren daar onder de juiste koele en donkere omstandigheden in vers Oosterschelde water. 
Paulami en Evita proefden de verse wieren met ieder hun eigen specifieke smaak en toepassingen. Jan vertelde over zijn wieren; Wist je dat er meer dan 160 verschillende wiersoorten in de Oosterschelde groeien?

De wilde Oosterschelde wieren zijn te gebruiken als zeegroente bij gerechten, maar ook als toevoeging in andere producten, zoals vlees, vis en pasta. Jan droogt ook wieren, die hij dan vermaalt en levert aan bekende chefs van sterrenrestaurants, zoals Jonnie Boer, Edwin Vinke. Zo smaakt Zee-eik in gedroogde vorm prima op.... vleesgerechten!

Als klap op de vuurpijl volgde een rondleiding door de oude mosselschoonderij, en de daar bij horende authentieke werkplaats en..... de aan de steiger afgemeerde mosselkotter YE85*

Paulami en Evita bij de zeewieren

Jan Kruijsse van De Zeeuwse Wierhandel

Hoorntjeswier

Codium [viltwier]

Rrachtig!

Terug in de tijd: werkplaats mosselschoonderij

Exclusief: Kijkje in stuurhut YE85

Machinekamer YE85

Verblijf bemanning met kooien* Deze rondleidingen zijn alleen en exclusief bij Tourist Info Yerseke te boeken al optie bij de basisrondleidingen.


banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap