mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Eerste Kreeftenveiling in Yerseke

In Nieuws

Oosterscheldekreeft Zzee sdj 29

Met gezonde spanning wachten we op de komst van de KNRM-reddingsboot met de 1e Oosterschelde kreeft aan boord, die in Zierikzee (2e foto) aan land kwam. En... de Zeeuwse gelegenheidsveilingmeester Patrick Lodiers! We zien een 'KNRM-boot' om 't hoekje van de 'eerste kaaie' komen. Oh, ze zijn met 4 reddingsboten! De kleine, maar snelle Griend komt naar de steiger. Patrick toont me trots de kreeften! Wat een knoeperds, en... voor de kenners onder ons: springlevend. Heerlijk om gewoon Zeeuws te praten tegen de veilingmeester! 
Hij start met een leuk verhaal heeft over zijn Zeeuwse roots en zijn ervaringen met het water. YouTube filmpje.1e kreeftenveiling 2023, locatie: De Oesterij - Yerseke

De reddingsboten komen inzcht/h3

Als een echte Zeeuw zijnde is Patrick Lodiers niet bang van een kreeftje!Sprekers: Voorzitter Ida Sinke van de Vereniging OWV (Oosterschelde, Westerschelde, Voordelta vaste vistuigvissers) belichtte de situatie van de (kreeften)visserij. Nathalie Steins van Wageningen Marine Research informeerde over het nieuwe onderzoek naar de Oosterscheldekreeft waarbij de vissers met een 'CatchCam' worden uitgerust. (bron: vismagazine) Directeur Johan van Nieuwenhuijzen van United Fish Auctions (Stellendam) leidde de veiling op een heel plezierige wijze en liet de bieders zichzelf introduceren aan het publiek. Bieders uit het hele land en meestal verbonden met de visserij en 'vis logistiek' boden ruim een uur op de kreeft. De Yersekse bedrijven boden flink door op de kreeft. Duidelijk is dat de visserij en KNRM een hechte, respectvolle band hebben.
Het finale bod werd uiteindelijk uitgebracht door Pieter Verwijs van Verwijs' Kreeftenparken uit Yerseke. De opbrengst, € 32.000,- wordt geschonken aan de KNRM. De aanwezige bemanning waren zichtbaar blij met de donatie!

Na de veiling was er een mooi moment: Patrick en Pieter op de foto met een van de kreeften, een deel van de bemanning van de KNRM boten en de cheque van € 32.000,-. Hierna was het tijd voor een heerlijk bereid voorgerecht met kreeft, werkelijk super smaakvol, oesters en een een drankje. We kijken terug op een geslaagde eerste veiling en danken de UFA en de OWV voor de organisatie!

Eerder die middag werd de eerste kreeft aan land gebracht in Zierikzee, ook daar was een van onze reporters aanwezig:
Op uitnodiging van de rebelse Zierikzeeenaers die koste wat kost wilden dat de viering van de eerste Oosterscheldekreeft in hun prachtige stadje bleef genoten wij van een leuke middag met de ludieke boot Lucky lobster van Cor Fondse, paard en wagen met orkest, de kreeftendragers met enkele bekende vissers, kreeftenvisser Sam Uijl, kreeftenkoningin Jasja. Het bleef onder genot van diverse kreeften amuses, platte oesters en creuses nog lang gezellig op de oude Vismarkt....

De reddingsboten komen inzcht/h3

 

Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap