mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Bietentocht 2023 Populair

In Nieuws

Oktober is de maand van de geschiedenis. BIETENTOCHT 2023

Bietentocht 2023 sdj 06 LRZo ook vanmiddag, dinsdag 17 oktober een stukje nostalgie in Yerseke.
Rond 15 uur kwamen de prachtige historische  bietenschepen met ronde kont en paviljoen weer met volle windkracht een voor een de Koningin Julianahaven binnenvaren. Zondag 15 oktober gestart in Colijnsplaat, daarna vertrokken richting Bergse Diepsluis waar de eens zo machtige stad Reimerswaal vlak in de buurt lag.

Daarna met een grote lus in de route naar ons mossel- en oesterdorp Yerseke. Een prachtig gezicht om de meeste schepen onder zeil tot aan de ingang van de Julianahaven te zien varen!
Eenmaal in de haven werd er druk gemanoeuvreerd en werden bij sommige schepen reparaties uitgevoerd.
Zo zagen we de bemanning druk in de weer met blokken, lasapparaten, zagen aan een balk, giek of boegspriet. Ook was er op een grote tweemaster - denken we - een val gebroken. Een bemanningslid werd omhoog gehesen om dit karweitje te klaren. Op andere boten was men druk met de zeilen weer netjes gereed te maken voor de volgende reis, of de innerlijke mens te voorzien van lekkers.
In het want hangen in hout uitgezaagde bieten, daaraan kun je zien hoe veel keer het schip heeft meegevaren met de bietentocht. Zie je een gouden biet, dan heeft dat schip de tocht al eens gewonnen. Zie de foto-impressie hier onder.
 

Bietentocht 2021Woensdagmorgen rond 8 uur vertrekken ze weer richting de Krammersluizen. De schepen gaan na de Krammersluizen voor anker.
Donderdag zeilt de houten bietenvloot naar de sluis van de Heen, na de sluis varen ze richting de Steenbergse Vliet. Halverwege de Heen en de afslag naar Steenbergen worden de trekpaarden aangehaakt. Zo worden de schepen tot fort Henricus door de paarden gejaagd zoals dat zo mooi heet.

Nog meer historische schepen bekijken? Ga naar de open dagen van Stichting Behoud Hoogaars. Vrijdag 27 en zaterdag 28 oktober tussen 11 en 17 uur in de SBH-loods aan de Jachthavenweg 6 in Vlissingen.
 


Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap