mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Oosterscheldemuseum Yerseke

markers/museum_naval.png In Musea

Gevestigd op een prachtige locatie, in een van de mooiste monumentale panden van Yerseke, het voormalig gemeentehuis van de toenmalige gemeente Yerseke, dat in 1914 naar een ontwerp van F.G.C. Rothuizen werd gebouwd, vind je sinds 1995 het Oosterschelde Museum. Vlak tegenover het museum staat trouwens het monument van de nog steeds bestaande Koenckelpotfanfare *.

Landbouw

Tot de 16e eeuw was Yerseke een klein landbouwdorp, door de stormvloed van de "Quade Saterdach" 5 november 1530, de St. Felixvloed is Yerseke aan open water, nu de Oosterschelde, komen te liggen. Tot de 19e eeuw zou het echter duren voordat de oester en mosselteelt op gang kwam.

Site OSM 01Site OSM 01Grote collectie
Als je meer wil weten over het culturele erfgoed, kom dan eens een bezoekje brengen aan het museum waar je aan de hand van schilderijen, kaarten, archeologische vondsten en veel ander materiaal alles kunt lezen en bekijken over het ontstaan van Yerseke, de vele overstromingen met de verdronken dorpen, oester-, mossel- en kreeftenteelt. De collectie is erg omvangrijk, meer dan 1600 objecten kun je er bekijken.

Uitbreiding
Het museum is recent (2021) uitgebreid, zodat je nu nog meer objecten kunt bekijken. De vrijwilligers melden trots dat ze over "nog veel meer schatten" bezitten, er worden regelmatig nieuwe oude stukken aan het museum gedoneerd.
QR code VR beelden verdronkendorpenOp 05-11-2021 vond de première plaats van de Virtual Reality impressie van een drietal onderwerpen van het thema verdronken dorpen. In het museum kun je alle info over dit VR-project volgen via de info-borden. Via een QR-code die je ter plaatse kan scannen kun je op je telefoon naar de presentatie kijken.Koenckelpot* Koenckelen is een oude traditie in Yerseke. Vroeger werd het oude jaar uitgezongen en het nieuwe jaar ingezongen. Nieuwjaarszingen kwam vroeger in heel Nederland voor en stamt af van de oude Germaanse midinterfeesten, die duurden van half november tot half januari. Men probeerde de goden gunstig te stemmen zodat de dagen na de kortste dag (21 december) weer langer zouden worden.

Koenckel anno 1930Tot ver in de vorige eeuw kwam het koenckelen nog voor op Zuid-Beveland (Zeeland). Het koenckelen was voorheen een verkapte vorm van bedelen en werd gezien als een extraatje bovenop de dagelijkse verdiensten. Nu koenckelt men alleen nog op oudjaar, dan gaan de kinderen van 4-12 jaar ‘s-morgens langs de deuren met hun koenckelpot en zingen hierbij oudejaarsliedjes in ruil voor wat kleingeld of een paar snoepjes.

De kinderen maken muziek met een zelfgemaakte koenckelpot; een leeg conservenblik, met daarop gespannen een gedroogde varkensblaas met in het midden een rietje. Hoe dat klinkt hoor je hier op de site van de Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare.
© foto en geluidsfragment koenckelpot: Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare.

Donatie
OSM schenking PC 01 c Joeri WissekopieOnlangs schonken 2 van de initiatiefnemers van onze stichting Tourist Info Yerseke, de broers Jaap en Rinus van Stee, een nieuwe computer om films te kunnen vertonen in de filmzaal.
Ook Harthoorn Automatisering droeg bij in de kosten.

bron: PZC ©foto: Joeri WisseKerkplein 1 4401 ED Yerseke Nederland

Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap