mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Yerseksche Koenckelpotfanfare

In Nieuws

Een mooie traditie van de  'Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare

door Suzanne 30-12-2021

Traditiegetrouw maakt de 'Eerste Yerseksche Koenckelpotfanfare' op 31 december (oudjaarsdag) een rondgang over Yerseke. Oudjaarsdag is voor de Yersekse jeugd de dag om met koenckelen wat centjes op te halen, compleet met een koenckelpot.


Koenckelpotfanfare 2021Helaas dit jaar geen rondgang door Yerseke en geen optreden in Moerzicht voor de koenckelpotters op oudjaarsdag. De Eerste Yerseksche Koenckelpot Fanfare blijft, hoe moeilijk ze dat ook vinden, thuis. 
Toch wil de club van enthousiastelingen het jaar niet in stilte voorbij laten gaan. Daarom klinkt, net als vorig jaar, op het Kerkplein enkele uren fanfaremuziek. Er wordt weer een geluidsbox ophangen in het bovenste raampje van het voormalige gemeentehuis waaruit de vrolijke klanken te horen zullen zijn.

Het is uiteraard jammer, maar de Corona-crisis zorgt ervoor dat de fanfare geen enkel risico wil/kan nemen De fanfare bestaat sinds 1992 en werd opgericht door Rinus Scheele en Martin Steketee. Zij haalden de traditie van het koenckelen, waarbij kinderen op oudejaarsdag bij familie en bekenden langsgaan om met de koenckelpot (een conservenblik bespannen met een gedroogde varkensblaas, met daarin een een bamboestokje) een liedje te zingen, weer naar de voorgrond. Het koenckelen was jarenlang een traditie in Yerseke, maar in 1992 was deze traditie al een eind doodgebloed.

De fanfare bracht bij de oprichting een cd uit: 'Ut liekt nergens op', oftewel: 'Het lijkt nergens op'. De liederen gingen over het wel en wee op Yerseke. Alle liedjes van deze cd kunnen inmiddels door bijna de gehele bevolking van Yerseke worden meegezongen. Jaren later kwam er ook een tweede cd uit met ook weer vele, inmiddels bekende, liedjes over het dorp Yerseke.

Vandaag de dag is de fanfare uitgegroeid tot een grote groep van ongeveer veertig leden. Hierdoor is er ook een wachtlijst voor nieuw leden ontstaan. De fanfare treedt regelmatig op in dorps- en verzorgingstehuizen; bij bijzondere gelegenheden zoals een cd-presentatie wordt er een speciaal concert gegeven. Hun meest bijzondere optreden was in het Rijksmuseum in Amsterdam, ter ere van de restauratie van de Nachtwacht. Dit optreden was zo dicht bij de Nachtwacht dat zij het schilderij van de schilder Rembrandt mogelijk hadden kunnen aanraken, vertelde één van de leden later over de bijzondere gelegenheid.

Je vind het monument van de Koenckelpotfanfare op de hoek van de Wijngaardstraat en het Kerkplein, tegenover het Oosterscheldemuseum.

VIDEO'S van optredens van de Koenckelpotfanfare 

Fotogalerij

Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap