mosseltjeeten drinkenrondleidingen gidsenagendashoppingwandelenfietsen escooter verhuur yersekemuseaovernachtenanker

Yerseke en de Ramp -vergeten redders -

In Nieuws

1e exemplaar boek ‘Het water is kwaad’ van Anneke Jumelet.

Vrijdag 20-01 was het zover. In een afgeladen vol restaurant in Zorgcentrum ‘Moerzicht’, in gezelschap van een aantal schippers en redders van toen, overhandigde Anneke het 1e exemplaar van het boek aan burgemeester José van Egmond. Yersekenaar Joeri Wisse, werkzaam bij de PZC, interviewde Anneke over de totstandkoming van het boek. Edit: Boekpresentatie in Oosterscheldemuseum, Yerseke Zaterdag 18 februari.

Uitreiking boek Het water is kwaad NvP D72 2005Na een zoektocht van jaren was het zover, alle schippers en redders hebben nu een naam! Jarenlang spraken de Yersekenaren niet of nauwelijks over De Ramp, hoewel de ervaringen die ze meemaakten voor altijd op hun netvlies stonden. Ze hebben in de periode veel leed en verdriet ervaren. Nuchter als zij waren zagen ze het gewoon als hun plicht om direct die zaterdagavond en zondag uit te varen om te kijken of ze mensen konden helpen.
   Een redder van toen, die ook aanwezig was: ”We waren jong, we hoorden dat er mensen in nood konden zijn, dan denk je er niet over na, dat doe je gewoon”.
In haar boek geeft Anneke alle namen van de schippers, redders en vaartuigen weer, aangevuld met het aantal geredde personen. In een apart overzicht kun je ook lezen waar de betreffende schepen mensen hebben gered, geëvacueerd of op andere wijze geholpen hebben tijdens en na de ramp.
   Burgemeester José van Egmond herinnerde zich dat Anneke destijds bevlogen vertelde over verhalen die zij van haar vader en andere schippers had gehoord. Annekes drijfveer om het boek te schrijven was dat de verhalen en ervaringen van de redders niet vergeten mochten worden. Ze had toen al het plan om hierover een boek te schrijven. Het prachtige complete boek gereed is een eerbetoon aan de schippers en redders die zich in hebben gezet tijdens De Ramp.

Konnie Zandijk, een dochter van Tannie de Wolf-van Damme las het interview wat Anneke met haar moeder had voor. In het boek worden 313 Yersekenaren, schippers en redders met naam genoemd. Totaal 3.424 mensen wisten zij in veiligheid te brengen.

Recensie van een Yersekse
: Van mijn vader die bijna 10 jaar oud was tijdens de ramp had ik al wel eens gehoord dat het erg moet zijn geweest. Er kwamen bij hem destijds op de lagere school in Schore allemaal nieuwe kinderen in de klas, die uit Kruiningen afkomstig waren.
Langs het beeld van Jan Wolkers bij de NH kerk in Kruiningen reed ik destijds als puber op mijn fiets naar de Mavo elke dag heen en terug naar huis. In ‘het Kaasgat’ waar ik woonde, had ik gehoord van buren, moest het verschrikkelijk geweest zijn tijdens de ramp. Dat vond ik in het boek van Anneke ook weer terug op pagina 139, het verhaal van de gebroeders Koster van Hof Kaasgat.
Ook het verhaal over Nico Verschuure die meisje Maddy Bruijnzeel heeft gered intrigeerde mij enorm, ik kende deze visser en dat meisje. En zo staan er nog heel veel persoonlijke verhalen in over de Yersekse mossel- en oestervissers.
Ik heb het in één middag uitgelezen, zo boeiend en prachtige foto's van de vissers die ik ken en gekend hebt. Er waren er maar enkele die ik niet kende. Dit boek is een echte ‘must have’ voor iedereen in Yerseke. Gelukkig hebben de Vette's, Sinkes, vd Plasses, Verschuures en vele anderen dankzij het boek van Anneke nu ook een voornaam.


Dit prachtige boek is te koop aan onze balie, inpandig bij “De Viskeete” Havendijk 36 in Yerseke, of via de website van het boek: www.vergetenredders.nl

Bij de overhandiging waren tal van vertegenwoordigers van musea en regionale pers aanwezig. Ook was er landelijke aandacht voor het boek van Anneke:
NOS, Met het oog op morgen https://www.nporadio1.nl/fragmenten/null/9a039f27-816d-48c9-8c99-208ef6c77f76/2023-01-07-de-reddingsactie-van-de-schippers-van-yerseke-tijdens-de-watersnoodramp
PZC 17-11-2022: https://www.pzc.nl/bevelanden/rampverhalen-van-redders-uit-yerseke-zijn-niet-langer-onderbelicht-nu-ze-opgetekend-zijn-in-annekes-boek~aa3d05d9/
Streekomroep De Bevelanden: https://streekomroepdebevelanden.nl/verhalen-over-schippershelden-tijdens-de-ramp-in-boek-het-water-is-kwaad-gebundeld/
Podcast: https://soundcloud.com/user-463681171/podcast-water-is-kwaad?si=95c8d005798e43889d07d7b987e5659d&utm_source=facebook&utm_medium=post&utm_campaign=social_sharing

Touristinfo Yerseke

banner bottom1

Touristinformation Yerseke

Adres:
Havendijk 36
4401 NS Yerseke
Nederland

E-mail: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. 

Tel: +31(0)113574045
(tijdens kantooruren)

Social Media

facebookinstagramiconWaar ligt Yersekestreetmap